Skip to main content

Snowboardåkningens historia går tillbaka några decennier, till 1965, när Sherman Poppen uppfann den första ”snowboarden”. Det kallades ursprungligen en Snurfer, en kombination av ”snö” och ”surfa”. Randall Baldwin Lee, som var anställd på Outdoorsman Sports Center på 605 Ottawa Street i Muskegon, Michigan, hjälpte Poppen att utveckla sin uppfinning. Lee patenterade brädan 1966 och sporten började ta fart.

Ursprung

Den tidigaste formen av snowboard är Petranboarding, en metod att glida på en plywoodskiva med ett rephandtag. Idag är Petran, Turkiet, en skogsby där lokalbefolkningen fortfarande åker på sina petranboards. I kortfilmen Foothills, regisserad av Alex Yoder och producerad av David Cleeland, får vi en titt på snowboardåkningens ursprung. Och även om det är sant att snowboard började i USA, kan sportens historia spåras så långt tillbaka som i början av 1700-talet.

Varianter

Olika stilar av snowboardåkning har utvecklats sedan dess uppfinning. Utrustningen som används och underlaget som snowboarden åker på skiljer sig mycket från varandra. Nedan listas några av de vanligaste snowboardstilarna. Jibbing innebär att åka vad som helst, som stenar och avsatser, medan freestyle snowboard fokuserar mer på hastighet. Jibbing innebär att glida över icke-standardiserade ytor och utföra olika trick. De flesta av dessa stilar utförs i skateparker.

Säkerhet

När du åker snowboard är säkerheten av yttersta vikt. Skador uppstår regelbundet, men om du följer de grundläggande säkerhetsreglerna kan du minska risken för skador. Du bör också vara medveten om var och hur du undviker andra snowboardåkare. Till exempel, när du utför wheelies, luta dig tillbaka på ditt bakre ben. I ollies, dra upp ditt främre ben och ta upp ditt bakre ben för att möta brädan. Landa på näsan först och använd knäna för att absorbera stöten.

Tävlingar

I snowboardvärlden är den prestigefyllda FIS Snowboard World Cup en av de mest prestigefyllda tävlingarna. Vinnare av detta evenemang får prestigefyllda titlar, det högsta antalet världsrankingpoäng och CHF 200 000 i prispengar. Världsberömda freestylers imponerar publiken med luftrörelser, nya trick och galna rotationer på en 200 meter lång superpipe. Vinnare av OS-medalj är bland de tidigare vinnarna av FIS Snowboard World Cup. Läs mer andlog.se

Regler

När du åker snowboard bör du alltid lyfta blicken när du korsar en backe. Detta gäller särskilt om du är på hälen eller tåkanten av brädan. Du bör också undvika att stanna bakom en läpp. Genom att känna till dessa grundläggande regler blir du mycket säkrare när du åker snowboard. Du kan också se upp för andra som kanske åker bakom dig. Här är några fler regler för snowboard som du bör följa när du åker snowboard.

Burton snowboards

Företagets snowboards och tillbehör är byggda för den högsta nivån av prestanda för bergskörning. En dokumentär om Jake Carpenters liv och resa med att utveckla sitt snowboardmärke kommer snart att släppas. Filmen visar Jake under sina tidiga dagar som rider på en ”snurfer”, såväl som hans bröllop och sjukhusvistelser. Filmen innehåller också intervjuer med några av Jakes närmaste vänner. Det kommer också att belysa företagets arv och dess relation till snowboard.

Paul Graves

En av de mest framstående och ikoniska snowboardåkarna genom tiderna är Paul Graves. Graves, erkänd som ”grundaren av snowboardåkning”, har lett branschen från allra första början. Han har varit en idrottsman och ivrig promotor, och har även fungerat som konsult för evenemang, media och styrelsemakare. Hans engagemang i sporten hjälpte branschen att få världsomspännande erkännande. Han kommer att delta i en Red Bench-diskussion om snowboard på 40-årsdagen av 1982 års evenemang i Woodstock, VT.